2015. november 6., péntek

Második nap-ismerkedés az iskolával


Mivel egy három hetes erdészeti gyakorlattra érkeztünk, most már elárulhatjuk, hogy mi is erdészetet tanulunk Magyarosrzságon, Piliscsabán. Iskolánk honlapja itt nézhető meg. Alig vártuk, hogy megismerkedjünk az itteni iskolával, láthassuk a gépeket és az erdőt.

A napot a három hetes program ismertetésével és ismerkedéssel kezdtük.

Mindenkinnek jól ment angolul a bemutatkozás:)
A munkavédelmi eszközök felpróbálása után bejártuk az aikola épületeit.

Megnéztük a  hordozható fűrészmalmot, 
Az első utunk a fűrészmalomhoz vezetett. Az iskola által kezelt erdőkből kitermelt fákat, itt egyből fel is dolgozzák. Az erdei fenyő  lassan nő, ezen az éghajlaton, de emiatt agyon jó minőségű a fűrészáru. Bútorok, rönkházak előállítására kiválóan alkalmas. A bibircses nyír pedig a legdrágább anyag, amiből többnyire késnyél készül.

Az iskola múzeumát is megtekintettük, érdekes volt látni, ahogy az 1930-as évektől kezdve itt folyt a tanítás.



Kézi szerszámok, kéreg hámozók stb.





A padlás szoba egyben tanterem volt még 1937-ben, ma már csak múzeum.


Nagyon meglepett minket, hogy mennyi minddent saját maguknak készítek el a Finnek. Az iskola múzeum jóval a Facebook-kora előtti életet szemlétesen mutatta be. Izgalmas tevékenységek vártak az itteni diékokra. Például saját maguk készítették el a fejszéket, egyéb szerszámokat sőt az iskolatáskát és acipőt is.

Nyírfa kéregből készültcipő és táska kb. 1940-ből.


Azt is láthattuk, hogy a tőzeglápból néha igazi kincsek kerülnek elő, mint például ez a megövesedett fenyő törzs. A tapintása olyan, mint a márványé.


A múzeum után kisétáltunk a tópartra is.



Nem véletlenül van ott a stég, mert természetesen egy "mökki", magyarul egy kis házikó áll ott szaunával, ahogy azt a házigazdák másnéven "rantasauna", azaz tóparti szauna.

Rantasauna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése