2015. november 8., vasárnap

November 03. kedd: Gyakorlat a „fűkaszával” Finn módra.

Ezen a napon reggeli után teljes menetfelszerelésben, azaz acélbetétes munkavédelmi csizmában, vágásbiztos nadrágban és láthatósági dzsekiben, valamint rostélyos védősisakban a műhely előtt sorakoztunk.


 Megkaptuk a fűkaszákat, amajd a műhelyben nekiláttunk a karbantartásnak. A karbantartást az ebédszünetig végeztük, majd egy nagyon finom ebéd után kivittek minket az iskola tanerdejébe. 




A csoportot két részre osztották, egy mástól 10 m biztonsági távolságot tartva belekezdtünk a bozót vágásába. A finn erdőket zömmel erdei fenyő, lucfenyő, kisebb mennyiségben vörösfenyő, valamint nyír alkotja, tipikus tajga övezet. Előfordulhat néhány fűzféle is a cserjék között, de az is elsősorban a gyorsan növő nyírből áll. Annyira sűrűn nő a nyír, hogy az erdőben eléggé megnehezíti a mozgást, valamint az utak mentén az erdő szélén összegfüggő cserjeszintje takarja a belátást az erdőbe, ami az onnan érkező, átvonuló vadállományt takarja.

 Nyáron gyakran autóbaleseteket okoznak az átkelő jávorszarvasok. A veszély elkerülése végett ezért az utak mentén a nyírfaállományt rendszeresen vágni kell. Az erdő belsejében szintén fontos, hogy ne legyen túl sűrű a nyír, mert rontja a fűrészárunak szánt faállomány minőségét.
Egy növekvő erdőben hektáronként kb. 2000 fenyő hagyható meg. Tehát a „felesleget” el kellett távolítanunk. Ez a nap a gyakorlás napja volt. Volt akinek nagyon jól ment, mert már otthon is használt ilyen kaszákat, de volt olyan is köztünk, aki csak most először. De mindannyiunkat meglepett az, hogy a talaj enyhén bizonytalan, vagyis tőzegmoha alkotja, amire rálépve egy kicsit besüpped a lábunk, illetve rugózik is egy kicsit. Elég szokatlan volt a fűkaszákkal így a mászkálás.

Tolnai tanár úr videókat készített rólunk a fűkaszák használata közben, amint feldolgoztuk a videókat, közzétesszük:)

Az erdő szépsége azonban minden nehézségért kárpótolt minket.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése